Spoznajte žinčicu

Pridané: 25.04.2009 | Autor: Bohus_Kaliarik | Pridal: Medo

Ľudia s obľubou konzumujú bryndzu jednak za účelom, aby si pochutili, či nasýtili sa, ale v poslednom období aj z dôvodu jej proklamovaných zdravotných účinkov. Ale čo ďalší tradičný skvost - žinčica?

 

Zdravá, slovenská kravaZdravá, slovenská krava

Žinčica je odvarená sladká srvátka, ktorá po zakvasení prírodnými mliečnymi mikroorganizmami sa premení na žinčicu kyslú. Keďže mlieko má vysoký obsah zdraviu prospešných látok, prejavuje sa to aj na vlastnostiach žinčice. Srvátkové bielkoviny obsiahnuté v žinčici sa vyznačujú širokým spektrom antimikróbnych, antikarcinogénnych a imunitný systém podporujúcich vlastností. Táto aktivita a vysoký obsah rozvetvených a sírnych aminokyselín podporujú regeneráciu a ochranu svalových buniek pred oxidačným stresom ako aj častými infekciami, ktoré najmä u „pretrénovaných" športovcov nie sú zvláštnosťou. Preto odborníci na zdravú výživu odporúčajú vrcholovým športovcom a osobám s náročnou fyzickou aktivitou konzumovať potravu s vysokým obsahom srvátkových bielkovín. Žinčica do polovice 20. storočia bola každodennou potravou na našich salašoch. Žinčicou sa živili aj drevorubači na Horehroní, korí podávali neuveriteľne vysoké pracovne výkony a to „od svitu do mrku". O blahodarnom pôsobení žinčice na zdravie a vitalitu svedčí množstvo „bačovských" žartov a prísloví. Hugolín Gavlovič, autor diela „Valašská škola mravův stodola" už v mladosti mal podlomené zdravie, ochorel na tuberkulózu. Na odporúčanie opáta začal piť žinčicu a dožil sa veku 75 rokov.

 

Vytlačiť Obľúbené Poslať Facebook Digg it Delicious Vybrali.sme

Komentáre