Smrteľne jedovatá pochúťka - FUGU

Pridané: 19.05.2009 | Autor: Mika | Pridal: BarBara

Nebezpečná ruská ruleta má aj svoju gastronomickú verziu! Namiesto zbrane s jedným nábojom v nej hlavnú úlohu hrá prudko jedovatá ryba fugu. S každým sústom, ktoré si vložíte do úst vás bude dráždiť pocit, že váš život visí na vlásku!

na vlastné nebezpečiena vlastné nebezpečie

Nie veľmi sympatická rybička fugu si pláva v ďalekých ázijských moriach a od nepamäti patrí medzi najväčšie ázijské delikatesy. Má to však jeden dosť veľký háčik! Každá ryba obsahuje také množstvo jedu, aké by stačilo na otrávenie 30 ľudí. Otravu spôsobuje jed tetrodoxín, ktorý je 1200 krát smrteľnejší ako kyanid! Pre zdravého muža je smrteľnou dávkou množstvo o veľkosti špendlíkovej hlavičky. Jed je uložený najmä v pečeni, pohlavných orgánoch a koži. Bohužiaľ medicína ani v 21. storočí nepozná protijed.


Povolenie (ne)zabíjať
Fugu môžu pripravovať len kuchári s oprávnením, ktoré získajú na konci dvojročného kurzu. Samozrejme teoretické aj praktické skúšky musia zložiť na jednotku! Stačí totiž len jeden nesprávny pohyb nožom a jed presiakne do fajnového mäska. Takéto skúšky organizuje Tokijská asociácia fugu len raz za rok. Každý kuchár musí za určitý časový limit rybu vypitvať, odstrániť jedovaté časti a to, čo sa jesť môže pekne naporciovať. Používa sa špeciálny nôž - „fugu hiki", ktorý musí byť vždy uložený mimo ostatných nožov. Rybacina, ktorá zostane po odstránení jedovatých častí má jemnú a výraznú chuť.


1a1b1c


Ešte pred pár rokmi si konzumácia fugu ročne vyžiadala viac ako sto obetí. Dnes sa preto môže táto špecialita podávať len v reštauráciách, ktoré majú na to povolenie. Spoznáte ich veľmi ľahko. Nad ich vchodom visia nafúknuté ryby fugu. Napriek tomu stále na otravu rybou ročne zomiera niekoľko maškrtníkov. Napríklad minulý rok sa na kare v severnom Thajsku otrávilo až 140 smútočných hostí! Otravu spôsobila polievka s rybacími knedličkami, do ktorých sa fugu pridáva. Otrava sa našťastie v tomto prípade neskončila hromadnou smrťou. Jedákom len znecitlivel jazyk a mali problémy s dýchaním.


Adrenalínová pochúťka
Ak máte dostatok odvahy a váš maškrtný jazýček by si chcel na rybe pochutnať, musíte vycestovať do ďalekej Ázie. Nielen na Slovensku ale aj v celej Európskej únií totiž platí prísny zákaz predaja týchto rýb.
V Japonsku patrí fugu medzi najdrahšie gastronomické špeciality. Najčastejšie sa fugu podáva ako tenučké surové plátky, ktoré sú namočené v sójovej omáčke alebo v citrusovej šťave. Plátky sú takmer priesvitné a servírujú sa so zeleninovou oblohou. Výborne vraj chutia aj smažené plutvy namočené v tradičnom japonskom saké.
Ak sa do pol hodiny po zjedení fugu nič zvláštne nebude diať, natrafili ste na šikovného kuchára. Horšie je ak sa dostaví zvláštny pocit vznášania sa a krútenie hlavy. To sa kuchárovi pošmykla pri krájaní ruka. Najskôr znecitlivejú pery, jazyk a neskôr celá tvár. Pridajú sa končatiny, bolesť hlavy a brucha, zvracanie a problémy s chôdzou. Následne ochrnie celé telo a za pár hodín je človek mŕtvy v dôsledku obrny dýchacích svalov. Nie vždy sa ale musí otrava skončiť tragicky! Niekedy ochrnutie po istom čase jednoducho zmizne a jedák je zachránený. Práve z tohto dôvodu sa v Japonsku obete otravy nechávali ležať v truhle tri dni, kým sa mohli pochovať. Pár krát sa stalo, že neboštík sa tesne pred pohrebom prebral!
Ešte donedávna ste mohli nájsť v jedálnych lístkoch japonských reštaurácií aj pečeň, v ktorej sa nachádza najviac jedu. Konzumovať sa mohla len na vlastné nebezpečenstvo. Táto lahôdka vyvolávala dráždivý pocit na jazyku, ale tiež zvláštne psychické opojenie. Keďže sa však pre veľa gurmánov stala delikatesa z pečene poslednou v ich živote, úrady jej podávanie v roku 1983 zakázali. Zaujímavosťou tiež je, že fugu je jediným jedlom, ktoré sa nikdy nesmie podávať na japonskom cisárskom dvore.

Vytlačiť Obľúbené Poslať Facebook Digg it Delicious Vybrali.sme

Súvisiace články

Komentáre