Škodlivá biela tekutina, ktorej hovoríme mlieko

Pridané: 19.01.2011 | Autor: BarBara | Pridal: Medo

Vypadané zuby, kosti držiace po kope len silou vôle a výška meter päťdesiat. Takto budeš vyzerať, keď nebudeš piť mlieko. Ako výchovný prostriedok to určite zabralo, liali sme do seba mlieko jedna radosť.

 

fotografiafotografia

Moja mama upustila od tejto domácej propagandy až vtedy, keď jej náš ekzém začal pomaly prerastať cez hlavu a prestalo ju baviť v jednom kuse nám priväzovať ruky, aby sme sa neškrabali. Po rade typu jedna pani povedala nám zohnala kozie mlieko, na slovné spojenie kravské mlieko vyhlásila u nás doma embargo a čakala. Najprv sa nedialo nič, potom prišli pochybnosti, či tie kortikoidové masti predsa len neboli lepšie a potom sme ostali bez ekzému. Takže som celkom logicky natiahla uši, keď sa začali šíriť prvé zvesti o tom, že kravské mlieko v súčastnej úprave môže priniesť viac škody ako úžitku. Okolo mlieka sa šíria rôzne mýty a polopravdy, tak sa na ne pozrime: Jediné kravské mlieko, ktoré prospieva nášmu zdraviu, je to čerstvo nadojené.

 

To, čo poznáme pod názvom mlieko a predávajú to v obchode nemá s mliekom vôbec nič spoločné. Teda okrem farby a názvu. Homogenizáciou, čiže ohriatím mlieka na 120 stupňov po dve sekundy stratí mlieko kompletne všetky enzýmy. Pohromou pre slezinu sú trvanlivé, pasterizované mlieka a všetky termizované a chemicky ošetrované mliečne výrobky. Ak si nechcete ubližovať, tak si kupujte 12% smotanu, ktorú si rozriedite vodou alebo acidofilné výrobky s krátkou dobou trvanlivosti. Pokiaľ máte možnosť piť čerstvé kravské mlieko, radujte sa a veseľte - toto mlieko je fajn.

 

Mlieko zahlieňuje

Nezahlieňuje. Len zahusťuje už existujúci hlien. Takže ak máte vodovú nádchu a popíjate teplé mlieko a jete veľa ovocia, koledujete si o nádchu s tuhým sopľom. A okrem toho prebytok mliečnej bielkoviny a cukru pozmení vaše vnútorné prostredie tak, že baktérie ktoré spôsobujú zápal majú raj.

 

Mlieko je veľkým zdrojom vápnika

Ak hovoríme o mlieku z obchodu, tak je to blud. Vápnik by ste v ňom nenašli ani náhodou. Vápnik je len v skutočnom mlieku a v tvrdom syre. Tavené syry by ste mali vymazať zo svojho jedálnička natrvalo. Väčšinou ide len o hladkú zmes plesne a dochucovadiel. Čo sa týka acidofilných výrobkov, sú zdravé len vtedy ak sú probiotické kultúry v čase spotreby ešte živé. Jediným možným zdrojom vápnika sú v kupovaných mliečnych výrobkoch už spomínaná kyslá 12 percentná smotana a acidofilné výrobky s krátkou dobou trvanlivosti.

 

Mlieko zaťažuje tráviace orgány

Tak, tak. Je známe, že telo má problémy so štiepením laktózy. Ak si dáme k niečomu mliečnemu ešte aj škrob (chlieb so syrom, jogurt s ovocím), tak môžeme pokojne hovoriť o nadmernom zaťažení organizmu.

 

Mlieko zaťažuje slezinu

A ešte ako! Pravidelná konzumácia mliečnych výrobkov, ktoré si kupujeme v obchode zaťažuje slezinu viac ako je zdravé. Pri jej zaťažení má mlieko výrazne negatívny vplyv na našu vnútornú stabilitu. Pociťujeme starosti, obavy, pocity ťažkosti na duši aj tele, ktoré môžu prerásť až do únavového syndrómu, prípadne depresie. Ak tento stav postihne dieťa, väčšinou si myslíme, že je lenivé. A možno by bolo naozaj dobré zamyslieť sa nad tým, či je mliečna desiata na školách pre deti taká prospešná. Nie je. U detí môže podporovať náchylnosť ku chorobám z nachladnutia. U dospelých môže byť častá konzumácia mliečnych výrobkov dôvodom zadržiavania vody v tele, opuchnutých rúk, nadúvania, nevoľnosti a hnačky, tak isto aj nadváhy a celulitídy. Zdravá slezina má podporovať racionálne myslenie. Ak jej chcete pomôcť, skúste aspoň časť mliečnych výrobkov nahradiť obilninami.

 

Po týchto informáciách nemusíte začať oplakávať všetky jogurty s veeeeeľkými kusmi ovocia, alebo zmrzliny a mliečne peny. Dajte si. Len si pri tom netreba myslieť ako veľmi pomáhate svojmu zdraviu. Aj mliečne výrobky môžu v pohode patriť medzi naše neresti. Okrem toho nikto netvrdí, že mlieko nie je zdravé. Je. Ale len to čerstvo nadojené.

 

Vytlačiť Obľúbené Poslať Facebook Digg it Delicious Vybrali.sme

Komentáre

Medo | 19.01.2011 13:10:46 Reagovať
Mlieko je skvelý nápoj. Nedám naň dopustiť.
user avatar
zenista | 03.03.2008 20:45:54 Reagovať
Ak prečítam niekoľko žurnálov a časopisov, tak mám taký zmätok z tých informácií ktoré ma lámu rôznymi smermi,že sa radšej vrátim k normálnej vyváženej strave a hlavne, čo to robí s mojou telesnou schránkou.Hlavné a podstatné je , že človek musí mať odolnú psychiku a dostatočný pohyb,ptrože produkty stravy pôsobia na každého inak.